Zamiast skalpela – jedzenie zapewniające młodość

Jak zachęcić dziecko do spożywania śniadania?

To, że śniadanie jest niezwykle istotnym elementem dnia, jest dla każdego z nas oczywiste. Jak jednak zachęcić grymaszące przy stole maluchy do regularnego spożywania posiłków, w tym zwłaszcza pierwszego porannego dania? Kwestia ta nie jest prosta, a czas nagli, ponieważ im szybciej wykształcimy w dziecku prawidłowe nawyki żywieniowe oraz tendencje do spożywania posiłków o określonych porach dnia, tym większa szansa, że w przyszłości uniknie ono popełnianych często błędów.

Jest to bardzo istotne nie tylko dla samego żywienia w kontekście stanu odżywienia, ale również dla zdrowia, które podąża bezpośrednio w parze z kwestią prawidłowego odżywiania. Ponadto organizm malucha bardzo intensywnie się rozwija- często powtarzamy, że dzieci rosną w ekspresowym tempie i bardzo szybko wykształcają zdolności poznawcze. Z tego też powodu wskazane jest, aby dostarczać im wszelkich niezbędnych składników odżywczych, które zapewniają prawidłowy rozwój i wzrost.

Pozostaje jedynie, lub też aż, kwestia przekonania małego niejadka do spożycia przygotowanego starannie przez opiekuna posiłku. Jest ich bardzo wiele, ale przede wszystkim należy używać bodźców, które najsilniej trafiają do małego dziecka czyli kolorów i kształtów. Kaszka na mleku z jagodami wcale nie musi przybierać formy granatowej papki – co więcej, może być ona zachęcającym obrazkiem ułożonych z małych jagódek kwiatów, lub uśmiechniętej miny. W ten sposób malec odbierze pozytywnie nacechowany sygnał i wykaże większe zainteresowanie zaproponowanym daniem. Nie musimy jednocześnie obawiać się, że potraktuje on pokarm jako zabawkę, gdyż taka forma nie zakłóca doznań poznawczych u małych dzieci.

Jednocześnie należy też mieć na uwadze, że proponowane posiłki w ciągu dnia, muszą zaspokoić potrzeby żywieniowe dziecka, a więc obfitować w pełnowartościowe białko zwierzęce, węglowodany, tłuszcze o korzystnym działaniu oraz witaminy i składniki mineralne. W diecie 2-3 letniego dziecka powinny więc pojawić się produkty mleczne, owoce i warzywa, najlepiej w formie przetartej, ugotowanej. Zalecane jest pieczywo pszenne z uwagi na niższą zawartość błonnika, która w przypadku rozwijającego się przewodu pokarmowego, przeciwnie do diety osób dorosłych, jest zalecana. Unikać należy w diecie biszkoptów, słodyczy, tłustych potraw i mięs, wszelkiego rodzaju wędlin, napojów gazowanych i ciężkich zup.

o autorze

Tomasz Kabisz

Specjalista i wieloletni rehabilitant w różnego rodzaju ośrodkach rehabilitacji ruchowej. Na co dzień trener osób niepełno- i pełnosprawnych.

Powiązane artykuły

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany , aby dodać komentarz.