Idealnie skomponowane śniadaniowe musli

Dla większości z nas nieodłącznym elementem śniadaniowego menu są płatki mussli połączone z mlekiem lub jogurtem. Już samo mussli kojarzy nam się ze zdrowiem, lekkostrawnością i niską kalorycznością, dlatego też stanowi element wzorcowy dla wielu programów odchudzających, w tym także grafik w formie logo. Nie każdy jednak produkt opatrzony tą nazwą musi być w pełni zdrowy i pożywny. Co więcej, coraz częściej sięgając po pozornie wartościowe żywieniowo produkty spożywcze, dostarczamy organizmowi cukrów prostych, konserwantów i sztucznych barwników. Dlaczego tak się dzieje?

Konsumenci wymagają, aby oferowane im produkty były atrakcyjne wizualnie i sensorycznie. Również wtedy gdy sięgają po zdrowszą wersję tego samego produktu, oczekiwania są wysokie, a jednocześnie możliwości uzyskania pożądanych walorów znacznie mniejsze. Dlatego też producenci robią wszystko, aby uatrakcyjnić produkt zdrowy, poprzez dodatek cukru i aromatów, poprawiających jego smak. Dzięki temu znienawidzona dotychczas owsianka, wydaje się być smaczna i słodka. Dostępność w pełni wartościowych odżywczo produktów zdecydowanie maleje, szczególnie w kontekście płatków śniadaniowych typu mussli.

Dlatego też w tym zakresie warto zaufać wyłącznie własnoręcznie przyrządzonym kompozycjom, lub tym dostępnym w sklepach ekologicznych . Własny skład płatków śniadaniowych, powinien opierać się wyłącznie na zdrowych produktach. Po ich wymieszaniu, możemy przechowywać produkt w pojemnikach przeznaczonych do żywności i sięgać każdego ranka po kolejną porcję pożywnej mieszanki. Wśród jej komponentów mogą dominować płatki owsiane, płatki kukurydziane, płatki żytnie, kawałki suszonych moreli, śliwek, ananasa i jabłek, suszona żurawina (jednak w niewielkiej ilości gdyż jest to produkt dosładzany), rodzynki, orzechy i płatki migdałów. Mogą one posłużyć jako dodatek do jogurtu lub mleka. Za każdym razem mieszanka ta może być nieco modyfikowana, aby urozmaicić smak codziennych śniadań lub przekąsek.

o autorze

Tomasz Kabisz

Specjalista i wieloletni rehabilitant w różnego rodzaju ośrodkach rehabilitacji ruchowej. Na co dzień trener osób niepełno- i pełnosprawnych.

Powiązane artykuły