Owoce jagodowe jako źródło zdrowia

Owoce jagodowe są wyjątkową grupę, która ma wiele wartości odżywczych. Zawierają one dużą ilość witamin, składników mineralnych, błonnika, a także antyoksydantów.

Owocami jagodowymi są:

  • Jagody właściwe czyli porzeczki, winogrona, agrest, borówki, żurawina
  • Jagody złożone – maliny, jeżyny
  • Jagody rzekome – poziomki, truskawki

Truskawki

To owoce, które praktycznie każdy z nas lubi. Zapowiadają nadejście lata. Posiadają świetny smak i zapach. Jednak nie tylko. Odznaczają się wysoką zawartością witaminy C. Jeśli spożyjemy szklankę takiego owocu, zapewnimy sobie dzienne zapotrzebowanie na te witaminę. Ponadto, wykazują również działanie antybakteryjne i przeciwdziałają powstawaniu chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory, nadciśnienie czy zawały serca.

Maliny

Możemy się nimi cieszyć od czerwca do końca lipca. Zawierają bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego, który stymuluje pracę jelit. Mają również bardzo dużo potasu, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Są również bogate w antyoksydanty, witaminę C i beta karoten. Ich jedzenie chroni nasz organizm przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Ponadto, wykazują działanie przeciwzapalne i pomagają walczyć z przeziębieniem. Dlatego właśnie nasze babcie podczas grypy podsuwały nam sok malinowy.

Czarne jagody

Możemy się nimi raczyć od czerwca do września. W ich składzie znajduje się duża ilość karotenu oraz polifenoli czyli korzystnych dla nas antyoksydantów. Z badań naukowych wynika, że jagody wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi, a także zmniejszają ilość tkanki tłuszczowej gromadzącej się na brzuchu. Ponadto, jedzenie czarnych jagód wpływa pozytywnie na nasz wzrok, ponieważ poprawiają mikrokrążenie w gałce ocznej, a także wpływają na powstanie rodopsyny czyli barwnika, która potrzebny jest do prawidłowego widzenia.

o autorze

Tomasz Kabisz

Specjalista i wieloletni rehabilitant w różnego rodzaju ośrodkach rehabilitacji ruchowej. Na co dzień trener osób niepełno- i pełnosprawnych.