Płatki śniadaniowe – czym się kierować podczas wyboru?

Płatki śniadaniowe kojarzone są przez nas przede wszystkim z dietą dziecka, a konkretnie ze śniadaniami. Połączone z mlekiem, stanowią bardzo proste w przygotowaniu i szybkie oraz sycące danie, które z przyjemnością spożywane jest nie tylko przez maluchów, ale również przez nastolatków i osoby dorosłe. Pod pojęciem płatki śniadaniowe mieści się jednak bardzo wiele produktów spożywczych, spośród których tylko nieliczne posiadają wysokie walory odżywcze.

milk-cornflakesDlaczego tak jest i jak dokonać dobrego wyboru? Nic prostszego. Przede wszystkim należy z góry wyeliminować te płatki, które najbardziej preferują dzieci, a więc najłatwiej dostępne czekoladowe, wielosmakowe, cynamonowe i tym podobne. Są to produkty stworzone na bazie zbóż, jednak zawierają one wysoki dodatek cukru i substancji dodatkowych.

Absolutnie nie powinny więc stanowić podstawy codziennej diety –

a już na pewno nie powinny być dostarczane młodemu, rozwijającemu się organizmowi, nie tylko z uwagi na wykształcanie u niego preferencji w kierunku smaku słodkiego, predysponującej do częstego sięgania po słodycze, ale również z uwagi na niską wartość odżywczą, która zwłaszcza w przypadku śniadania, jako pierwszego posiłku, powinna znajdować się na bardzo wysokim poziomie.

 

cornflakes-001Zgubne jest również przeświadczenie, że oferowane płatki typu fitness, są wzorcem zdrowego produktu. Również i tu w składzie możemy znaleźć całą listę niepotrzebnych dodatków smakowych i konserwujących, oraz cukru mającego na celu poprawę smaku mieszanek zawierających płatki owsiane.


Z drugiej natomiast strony trudno przekonać konsumentów do spożywania na śniadanie samodzielnie przygotowanej owsianki, gdyż jej smak odbiega znacząco od smaku proponowanych gotowych, dosładzanych produktów. Jeśli jednak odpowiednio zadbamy o dodatki, propozycja śniadaniowa w postaci owsianki, może pozytywnie zaskoczyć smakowo, przy jednoczesnym zachowaniu swojej wartości odżywczej. Taki efekt osiągamy chociażby poprzez połączenie płatków z uprażonym jabłkiem, gruszką, bananem i mlekiem, lub przez dodatek suszonych owoców.

 

imagesPoszukiwanie własnej indywidualnej kompozycji smakowej, opartej na zdrowych produktach, może co prawda wiązać się z wieloma próbami, jednak w efekcie prowadzi do pełnej satysfakcji ze śniadania, połączonej z podażą cennych składników odżywczych. Płatki owsiane mogą także stanowić element koktajlu owocowego na bazie jogurtu oraz naleśników pełnoziarnistych, po zmiksowaniu ich razem z pozostałymi składnikami ciasta naleśnikowego. Takie same zastosowanie posiadają chociażby płatki żytnie, które z uwagi na specyficzny i pozbawiony elementu słodkiego smak, bardzo często ignorujemy na półkach sklepowych.

 

 

To, co zdrowe kojarzy nam się często z niesmacznym, jednak wszystko zależne jest ściśle od sposobu przyrządzania oraz od zastosowanych dodatków, które mogą całkowicie zmienić smak potrawy, lub po prostu podkreślić pożądaną nutę smakową. Eksperymentowanie w kuchni z pewnością prowadzi do poznawania nowych smaków i delektowania się nimi.

 

Popular Posts

  • Parasole ogrodowe – odpowiedni dobór
    in: Regeneracja

    Wybierając parasol kierujemy się głównie estetyką, jakością wykonania a także funkcjonalnością. Parasole ogrodowe powinny być spójne, tworzyć jedną całość z resztą aranżacji kącika wypoczynkowego, jak i również całego ogrodu. Na chwilę obecną można dostać bardzo ciekawe parasole, mające znaczący wpływ na odbiór całej aranżacji.

  • Bezpieczne i funkcjonalne schody
    in: Zdrowie

    Schody w domu stanowią jedną z poważniejszych barier architektonicznych dla osób starszych i niepełnosprawnych. Niestety te znajdujące się w domu niejednokrotnie w znacznym stopniu utrudniają korzystanie ze wszystkich pomieszczeń, a w związku z tym cieszenia się w pełni bezpieczeństwem i ciepłem jaki ma zapewniać dom.

  • Produkty białkowe, które powinny stanowić podstawę diety
    Produkty białkowe, które powinny stanowić podstawę diety
    in: Dieta

    Popularność diet białkowych oferowanych w Internecie i towarzyszące im zaburzenia funkcjonowania organizmu, wynikające chociażby z obciążenia nerek nadmiarem produktów metabolizmu tego składnika, skłoniła zainteresowanych dziedziną żywienia do uważniejszego przeanalizowania potrzeb żywieniowych organizmu. Niewątpliwie bowiem białko stanowi istotny element codziennej diety, jednocześnie jednak jego nadmiar może mieć przykre konsekwencje dla zdrowia. Czym więc jest ten składnik,…

  • Skutki złego stylu życia i nieprawidłowej diety
    in: Odżywianie 0

    Niewłaściwy styl życia i dieta obfitująca w cukry proste oraz tłuszcze zwierzęce jest podstawowym czynnikiem predysponującym do chorób cywilizacyjnych. Oznacza to jednocześnie, że większość z nas, narażona jest na takie konsekwencje jeśli nie przestrzegamy zasad zdrowego odżywiania i losowo dobieramy potrawy oraz produkty, które lądują w naszym menu. O ile sporadyczne włączenie mniej zdrowych produktów,…

  • Produkty bezlaktozowe mleczne – kiedy należy po nie sięgać?
    in: Dieta

    Produkty bezlaktozowe jeszcze kilka lat temu były o wiele mniej powszechna niż aktualnie. Dziś praktycznie w każdym sklepie możemy dokonać zakupu mleka bezlaktozowego, jogurtów pozbawionych cukru mlecznego, a nawet słodyczy, w których produkcji nie użyto źródeł laktozy, o czym producenci dumnie informują na etykietach składu i opakowaniach.

  • Zdrowy hamburger – czy to oksymoron?
    in: Dieta

    Wiele osób, gdy słyszy hasło – zdrowy hamburger – łapie się za głowę. Przecież to nie możliwe! Hamburgery kojarzymy głównie z popularnymi fast foodami. Tymczasem, jeśli wykonamy je w domu, nie muszą być zabójcze dla naszego zdrowia.

  • Słodycze- czym możemy je zastąpić?
    in: Dieta

    Słabość do słodkości charakteryzuje zdecydowaną większość z nas. Udowodniono naukowo, że smak słodki, oraz składniki występujące w słodyczach, sprzyjają uczuciu przyjemności oraz wpływają na wzrost syntezy hormonów szczęścia, czyli endorfin. Ponadto istnieją doniesienia, że ukryta w słodyczach sacharoza sprzyja wywołaniu uczucia uzależnienia, które sprawia, że po tego rodzaju przekąski sięgamy niemalże codziennie. Skutki takich nawyków…

  • Sery na diecie – czy mogą się pojawiać i jakie wybierać?
    in: Dieta

    Sery na diecie? Stosowanie diety najczęściej kojarzy nam się z dużymi ograniczeniami żywieniowymi, drastycznymi wyrzeczeniami i porządkami na półkach w lodówce. Wbrew pozorom wiele osób najboleśniej odczuwa nie tyle pożegnanie ze słodyczami, czy słonymi przekąskami, co wyeliminowanie ich ukochanych… serów.

o autorze

Tomasz Kabisz

Specjalista i wieloletni rehabilitant w różnego rodzaju ośrodkach rehabilitacji ruchowej. Na co dzień trener osób niepełno- i pełnosprawnych.