Produkty białkowe, które powinny stanowić podstawę diety

Produkty białkowe, które powinny stanowić podstawę diety

Popularność diet białkowych oferowanych w Internecie i towarzyszące im zaburzenia funkcjonowania organizmu, wynikające chociażby z obciążenia nerek nadmiarem produktów metabolizmu tego składnika, skłoniła zainteresowanych dziedziną żywienia do uważniejszego przeanalizowania potrzeb żywieniowych organizmu. Niewątpliwie bowiem białko stanowi istotny element codziennej diety, jednocześnie jednak jego nadmiar może mieć przykre konsekwencje dla zdrowia. Czym więc jest ten składnik, gdzie go szukać i kiedy ograniczać?

Białko jest składnikiem powstałym dzięki połączeniu aminokwasów w łańcuchy polipeptydowe i stworzeniu określonej struktury. Występuje ono zarówno w produktach roślinnych jak i zwierzęcych, jednak za jego wartość odżywczą odpowiada przede wszystkim skład aminokwasowy, w zakresie którego dominację przypisuje się białku zwierzęcemu. Za wzór w składzie aminokwasów i ich proporcjach uznaje się białko jaja kurzego.

Białko jako składnik odżywczy pełni niezwykle ważne role w organizmie. Jest ono przede wszystkim elementem budulcowym struktur komórkowych, wchodzi w skład enzymów i hormonów oraz uczestniczy w wielu procesach biochemicznych zachodzących w organizmie. Jego źródłem w naszej diecie powinno być przede wszystkim chude mięso : kurczak, indyk, cielęcina, a także ryby, mleko i produkty mleczne oraz jajka.

 

Obfitują w nie także produkty pochodzenia roślinnego, zwłaszcza zboża i rośliny strączkowe. Warto dostarczać ten składnik z różnych źródeł z uwagi na uzupełnianie się aminokwasów. Dzienne zapotrzebowanie na białko u zdrowego człowieka, w normalnym stanie fizjologicznym, mieści się w granicach 15%. Oznacza to, że przy diecie bliskiej 2000 kcal, podaż białka powinna znajdować się na poziomie 75 g. Najlepiej, aby jego najcenniejsze źródła obecne były nie tylko w posiłku obiadowym, ale również w pierwszym i drugim śniadaniu, w postaci mleka, jogurtów, kefirów, jajek, ziaren zbóż.
Zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy wykazują między innymi sportowcy, kobiety w ciąży i osoby niedożywione. Obniżenie jego podaży wskazane jest natomiast w przypadku osób cierpiących na schorzenia nerek, gdyż to właśnie ten narząd odpowiedzialny jest za usuwanie zbędnych produktów przemiany białek w organizmie. Jednocześnie jednak nawet osoby cieszące się pełnym stanem zdrowia, powinny unikać nadmiernych ilości białka, szczególnie takich jakie proponują popularne diety białkowe.

 

Obciążenie narządów tym składnikiem może bowiem prowadzić do ich uszkodzenia i poważnych konsekwencji zdrowotnych, często niemożliwych do zniwelowania. Jeśli jednak źródła białka spożywane są w zwyczajowych i racjonalnych ilościach, nie musimy obawiać się o jego nadmiar, nawet bez konieczności dokonywania codziennych obliczeń podaży. Dieta przeciętnego Polaka jest bowiem częściej niedoborowa niż nadmiarowa w cenne składniki odżywcze. Obfituje za to w niekorzystne dla zdrowia tłuszcze zwierzęce i cukry proste.

o autorze

Tomasz Kabisz

Specjalista i wieloletni rehabilitant w różnego rodzaju ośrodkach rehabilitacji ruchowej. Na co dzień trener osób niepełno- i pełnosprawnych.

Powiązane artykuły