Produkty, których powinniśmy unikać

Pojęcie przejścia na dietę i wprowadzania modyfikacji żywieniowych brzmi poważnie i kojarzy się ze sporymi restrykcjami, jednak w rzeczywistości stanowi element łatwy w realizacji. Opanowanie podstawowych zasad wiedzy żywieniowej i stopniowe wprowadzanie ich w życie w miejsce dotychczasowych, złych nawyków żywieniowych, to początek drogi po zdrowie i dobre samopoczucie. W pierwszej kolejności warto skupić się na tym czego unikać i jak ma wyglądać codzienny jadłospis.

W produktach zakazanych z pewnością znajdą się te, które lubimy najbardziej, a więc słodycze, słone przekąski typu chipsy, paluszki, krakersy, czy orzeszki solone, tłuste potrawy, a zwłaszcza te obfitujące w tłuszcz zwierzęcy, dania smażone, wysokoprzetworzone i fast foody. Wykluczeniu będą podlegały również napoje słodzone, w tym w szczególności kolorowe, gazowane wody. Jeśli ten element uda nam się wyeliminować z diety, będziemy na dobrej drodze ku prawidłowemu odżywianiu się i unikniemy wielu nieprzyjemności zdrowotnych, wynikających z nieprawidłowej diety i nadmiaru wymienionych wyżej składników.

słodycze, słone przekąski typu chipsy, paluszki, krakersy, czy orzeszki solone, tłuste potrawy, a zwłaszcza te obfitujące w tłuszcz zwierzęcy, dania smażone, wysokoprzetworzone i fast foody

Jeśli usuniemy z nawyków te produkty, których zdecydowanie powinniśmy unikać, skupimy się na tych, które są zalecane i niosą ze sobą wysoką wartość odżywczą. Są to przede wszystkim

  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • produkty mleczne o niższej zawartości tłuszczu,
  • tłuszcze roślinne oraz warzywa i owoce, których w naszej diecie nie powinno nigdy zabraknąć.

Wzbogacanie w nie jadłospisu oraz zadbanie o odpowiednie urozmaicenie, poskutkuje z pewnością lepszym stanem odżywienia, a co za tym idzie również lepszym stanem zdrowia.

 

Aby ułatwić sobie właściwy dobór produktów, warto zwrócić szczególną uwagę na etykiety. Zawierają one wszelkie niezbędne dla nas informacje żywieniowe, począwszy od składu odżywczego, po listę zastosowanych dodatków i inne elementy. Zapoznając się z etykietą możemy samodzielnie ocenić czy proponowany produkt zalicza się do grupy naturalnych, czy raczej jest elementem bardziej przetworzonym. Taka wiedza wystarczy nam aby sięgać po niego częściej lub też całkowicie zrezygnować z jego zakupu. Dostępność produktów spożywczych różnych producentów jest przeogromna, dlatego też dokonując wyboru zawsze powinniśmy ustalić priorytety, którymi będziemy się kierować. Ich wartość odżywcza i wpływ na zdrowie jest zdecydowanie tym, który odgrywa kluczową rolę. Dlatego też tak dużym zainteresowaniem cieszą się w ostatnim czasie produkty Eko, które coraz częściej dostępne są również w tradycyjnych sklepach spożywczych i marketach. Są one bardzo często pozbawione sztucznych konserwantów i barwników, lub też ich ilość w takim produkcie jest zminimalizowana.

o autorze

Tomasz Kabisz

Specjalista i wieloletni rehabilitant w różnego rodzaju ośrodkach rehabilitacji ruchowej. Na co dzień trener osób niepełno- i pełnosprawnych.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany , aby dodać komentarz.