Produkty mleczne w codziennej diecie

Mleko i produkty mleczne stanowią niezwykle cenny element naszej codziennej diety. Spożywane regularnie dostarczają nie tylko pełnowartościowego białka zwierzęcego, o bardzo korzystnym składzie aminokwasowym, ale również wapnia, który stanowi jeden z podstawowych budulców układu kostnego.

Jest to szczególnie istotna informacja w przypadku żywienia małych dzieci i młodzieży, będących w okresie intensywnego rozwoju kości, ale także dla kobiet do 25 roku życia, gdyż u płci żeńskiej budowanie masy kostnej odbywa się właśnie do tego przedziału wiekowego. Zapewnianie właściwego tempa wzrostu i zapobieganie osteoporozie, stanowi istotny czynnik profilaktyki. Średnie zapotrzebowanie człowieka na wapń wynosi w granicach 1000 mg, podczas gdy jedna szklanka mleka zawiera 220 mg. Źródłem wapnia, choć oczywiście w mniejszym stopniu, są również niektóre warzywa, zwłaszcza: soja, fasola, brokuły, buraki, czy też jarmuż.

 

Pojawia się więc pytanie, z jakich produktów najlepiej jest dostarczać ten składnik mineralny, tak, aby pokryć jego dzienne zapotrzebowanie? W tym zakresie nieocenione są produkty pochodzenia zwierzęcego a więc mleko, jogurty, sery twarogowe, maślanki, kefiry i niewielkie ilości sera żółtego, mozarelli czy feta. Szczególnie cenne są jogurty naturalne, które dzięki zawartości żywych kultur bakterii, wspierają prawidłową pracę przewodu pokarmowego.

Produkty mleczne są doskonałym elementem każdego posiłku, jednak szczególne preferencje ukierunkowane są na ich obecność w pierwszym i drugim śniadaniu, w połączeniu z owocami i ziarnami zbóż. Spośród produktów mlecznych należy jednak unikać tych, które jednocześnie obfitują w tłuszcz, ponieważ jest on źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, sprzyjających działaniu miażdżycorodnemu i wpływających na wzrost masy ciała. Warto również w codziennym jadłospisie znaleźć miejsce dla roślinnych źródeł wapnia. Warzywa stanowią bardzo istotny element diety z uwagi na wysoką zawartość witamin i błonnika – zarówno frakcji rozpuszczalnych jak i nierozpuszczalnych.

o autorze

Tomasz Kabisz

Specjalista i wieloletni rehabilitant w różnego rodzaju ośrodkach rehabilitacji ruchowej. Na co dzień trener osób niepełno- i pełnosprawnych.

Powiązane artykuły