Skutki złego stylu życia i nieprawidłowej diety

Niewłaściwy styl życia i dieta obfitująca w cukry proste oraz tłuszcze zwierzęce jest podstawowym czynnikiem predysponującym do chorób cywilizacyjnych. Oznacza to jednocześnie, że większość z nas, narażona jest na takie konsekwencje jeśli nie przestrzegamy zasad zdrowego odżywiania i losowo dobieramy potrawy oraz produkty, które lądują w naszym menu. O ile sporadyczne włączenie mniej zdrowych produktów, w ramach drobnego przewinienia żywieniowego, jest jeszcze dopuszczalne, o tyle opieranie swojego codziennego jadłospisu na żywności wysokoprzetworzonej i obfitującej w niezdrowe składniki, to najlepszy krok do zaburzeń funkcjonowania organizmu.


Efekty niewłaściwego stylu życia ujawniają się dopiero po latach, co jest w pełni wytłumaczalne dzięki stopniowemu rozwojowi schorzeń uwarunkowanych niewłaściwym stanem odżywienia organizmu. To jednak, że dolegliwości nie pojawiają się bezpośrednio po wprowadzeniu niezdrowych produktów jest niekorzystne, z uwagi na brak mobilizacji do ich porzucenia.

Z reguły zakładamy, że pożywienie ma przede wszystkim na celu zaspokojenie uczucia głodu i dostarczenie przyjemności płynącej z odczuć sensorycznych. Pożądany smak utożsamiamy jednak najczęściej z produktami o dużej zawartości tłuszczu i cukru, gdyż to przede wszystkim one dostarczają substratów smakowych, których nasze kubki smakowe poszukują. W rzeczywistości jednak odczuwanie przyjemności z jedzenia jest uwarunkowaniem kulturowym, związanym poniekąd z rozwojem cywilizacji, które w wielu innych szerokościach geograficznych nie funkcjonuje.

 

Pierwotnie żywność ma na celu dostarczanie energii i składników odżywczych niezbędnych dla funkcjonowania organizmu, w tym również do zajścia wielu ważnych procesów biochemicznych. Ich niedobór lub niewłaściwe proporcje, powodują czerpanie z różnych rezerw, a tym samym obciążenie organizmu. Niedożywienie może również prowadzić do zmniejszenia odporności immunologicznej, a w efekcie do wzrostu podatności na infekcje, zakażenia i choroby przewlekłe. Kwestie żywienia stanowią więc kluczowy aspekt w kontekście zachowania jak najlepszej formy i stanu zdrowia, dlatego też edukacja w tym zakresie powinna być wprowadzana już od najmłodszych lat.

o autorze

Tomasz Kabisz

Specjalista i wieloletni rehabilitant w różnego rodzaju ośrodkach rehabilitacji ruchowej. Na co dzień trener osób niepełno- i pełnosprawnych.

Powiązane artykuły

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany , aby dodać komentarz.