Kurze jajka – zdrowe czy nie zdrowe?

Najpierw była kura czy jajko? To pytanie zadają sobie filozofowie i ludzie na całym świecie od wieków. Teraz pojawia się kolejna zagadka – czy kurze jajka są na pewno zdrowe? Sprawdźmy.

Zdecydowanie, można powiedzieć, że kurze jajka są najczęściej wykorzystywanym produktem w przygotowywanych przez nas posiłkach. W końcu posiadają wiele właściwości. Przede wszystkim wiążą rozdrobnione produkty, przez co nadają odpowiednia konsystencję przygotowywanym potrawom. Dodajemy je do kotletów, zapiekanek itp. Ponadto, zagęszczają zupy, sosy i desery. Powodują, że potrawy stają się pulchne. Posiadają również właściwości emulgujące, dzięki czemu można z nich zrobić majonez.

Wysoka gęstość odżywcza jajek

Jeśli dodawane będą do niskokalorycznych posiłków, dostarczymy do organizmu wysokie właściwości odżywcze. W składzie jajka znajdują się białko, tłuszcze, barwnik żółtka, witaminy oraz składniki mineralne.

Białko jajka posiada najwyższą wartość biologiczną. Posiada lizozym, czyli enzym o właściwościach bakteriobójczych i antywirusowych. Znajduje się w nim również awidyna czyli składnik białkowy, który po ugotowaniu jajka ulega rozkładowi. Dlatego osoby, które chcą się zdrowo odżywiać nie powinny jeść surowych jajek, który wpływają na niedobory witaminy H.

Tłuszcze, jakie dostarcza do naszego organizmu jajko to glicerydy kwasu oleinowego i palmitynowego, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfolipidy oraz cholesterol.

Barwniki żółtka zawierają w swoim składzie ksantofil, który zapobiega odkładaniu się złogów na ścianach tętnic. Można wyróżnić również luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym wpływem UVA i UVB.

Witaminy, jakie posiada jajko to B1, B2, B5, B6, a także A, K, E i D. Dostarczane są również wartości mineralne, jakimi są wapń, magnez, fosfor, potas, siarka i żelazo.

Jak widać, białko jednak ma wiele właściwości zdrowotnych, jeśli tylko jest przyjmowane w odpowiednich ilościach. I na pewno nie w nadmiarze.

o autorze

Tomasz Kabisz

Specjalista i wieloletni rehabilitant w różnego rodzaju ośrodkach rehabilitacji ruchowej. Na co dzień trener osób niepełno- i pełnosprawnych.